Nabi Muhammad SAW Profile or Biodata

  • ← Show Your Love

Nabi Muhammad SAW BiodataProfile atau biodata Nabi Muhammad SAW
Nama komersial: Nabi Muhammad SAW
Nama sebenar: Muhammad bin Abdullah
Nama timangan: -
Adik beradik: -
Nama bapa: Abdullah bin Abdul Muttalib
Nama ibu: Aminah binti Wahab

Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah)

Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M
Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah

Agama: Islam
Bangsa: Arab

Status: Berkahwin
Isteri Nabi Muhammad SAW:.
1) Khadijah Binti Khuwailid
2) Saudah Binti Zam’ah
3) Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
4) Hafsah binti ‘Umar (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab)
5) Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
6) Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
7) Zainab Binti Jahsy
8) Maimunah Binti Harith
9) Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
10) Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’ Ibu Orang Miskin)

Anak-anak Nabi Muhammad SAW:.
1) Qasim
2) Abdullah
3) Ibrahim
4) Zainab
5) Ruqaiyah
6) Ummi Kalthum
7) Fatimah Al-Zahra’
8) Halah bin Hind (anak tiri Nabi Muhammad SAW dengan Saidatina Khadijah)

Tinggi Nabi Muhammad SAW: -
Berat Nabi Muhammad SAW: -

Pendidikan: -
Kerjaya: -

Biography Nabi Muhammad SAW:.
USIA 5 TAHUN
Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

USIA 6 TAHUN
- Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
- Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
- Datuknya, ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
- Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
- Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
- Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN
- Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’ , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
- Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
- Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
- Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
- Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
- Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN
- Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah.
- Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
- Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
- Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN
- Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
- Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN
- Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

*Sila tinggalkan comment jika anda ingin menambah atau memperbetulkan biodata Nabi Muhammad SAW.

  • ← show your love

Anda kini berada dikawasan Komen

PERHATIAN!: Anda digalakkan untuk memberi komen, pendapat dan penambahan data, tetapi anda tidak dibenarkan sama sekali mencarut atau menyebut perkataan lucah dibahagian komen.. Pihak MyGosip tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang diberikan. Segala komen yang diberikan adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. budi bahasa budaya kita, komen lah secara berhemah

94 Responses to “Nabi Muhammad SAW Profile or Biodata”
  1. judin says:

    KALAU LAH BOLEH TEGOK GAMBAR NABI KAN BAGUS

  2. judin says:

    LAIN KALI BUAT JADUAL BARU BAGUS TAPI GINIPUN BAGUS

  3. muhammad says:

    Khilafah sebenar islam 2014 bermula dari asia timur
    Hanna mendapat wahyu allah bermula serah kuasa kepada unstable Islam yang diutus bust unstable islamic. World

  4. lutfi says:

    apaa nama anak tiri nabi daripada ummu habibah

  5. SHANA says:

    TERIMA KASIH ATAS INFORMASINYA TENTANG SEJARAH NABI MUHAMMAD

  6. SHANA says:

    TERIMA KASIH ATAS INFORMASINYA TENTANG SEJARAH NABI MUHAMMAD

  7. shahira says:

    subhanallah..indahnyaa :’)

  8. Hariz says:

    subhanallah,alangkah indahnya jika kita dapat melihat wajahnya.

  9. gita anggraeni says:

    subhanallah sungguh agung jasa rasul
    ia memang patut di contoh laqod kanna lakum fi rasullilahhi uswatun khazana

  10. silvi says:

    nabiyullah kaulah petunjuk bagi umatmu..

  11. thifa says:

    thank’s yaaa biografi nya

  12. aristya ayu khasanah says:

    ternyata masih ada website yang memunculkan biodata nabi muhammad saw..,.,.,machasih yaach

  13. rokhaya says:

    ingat sahabat-sahabt ku beragama Islam! sesiapa yang cuba ‘menghina/memperli’ Rasulullah adalah ‘bukan dari umatnya’! tunggulah azabnya. na’uzubillah.

  14. rokhaya says:

    Asalamualaikum wrbt.

    maaf, rasanya isteri-isteri rasullullah saw mengikut turutan ialah:
    1 Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a

    1.1 Anak-anak Rasulullah bersama Khadijah

    2 Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
    3 Aishah binti Abu Bakar
    4 Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a
    5 Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a
    6 Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
    7 Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
    8 Safiyah bt. Huyay
    9 Zainab bt. Jahsyin
    10 Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
    11 Zainab bt Khuzaimah
    12 Maria al-Qibtiyyah

    anak Rasullullah yang akhir/bongsu ke 7 adalah hasil perkahwinannya dengan Maria al-Qibtiyyah. ini adalah hasil ‘bacaan’ saya dari artikel-artikel mengenainya.

  15. Fawwaz says:

    Banyak gile isteri nabi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gile bnyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. Fawwaz says:

    hahahaha bagus 2 sbb puji nabi

  17. titi says:

    banyak sungguh anak nabi Muhammad SAW

  18. pidong says:

    banyak kali istri si Nabi Klian itu ya
    bagilah sama ku satu … bilang dulu padanya

  19. abdul mundzir abdul hamid rl says:

    Dah ucap duakalimasyahadah ,tapi hairan kalau masi banyak orang yg mencampurkan syariat agama dengan adat nenek moyang yang jelas tdk pernah di bgi contoh oleh rasulullah saw.takut kita orang islam d padang mashar tdk dikenl rasulullah sedankan kita mengaku ummatnya.

  20. Pinky Sweet says:

    Akuh salut sama Nabi Muhammad SAW :)

    beliau memang patut dicontoh (y)

  21. donanfa says:

    semoga bisa bertemu rosullah kelak nanti

  22. devi yuanita septyani says:

    nabi muhammad sngtlah mulia

  23. atoy says:

    sy rse istri nabi muhamad SAW ad 13….

  24. RIZIKA says:

    TAK ADA NABI LAGI SELAIN MUHAMMAD DIA LAH MOTIVATOR KITA DI DUNIA DAN AKHIRAT NANTI DAN DIA LAH IDOLA SESUNGGUHNYA KITA ILOVEMUHAMMAD

  25. caca says:

    rasuluallah idola saya yg t’baik d’dunia
    syg rasuluallah..hehehe^^

  26. dm says:

    cinta rosuluallah

  27. Alga Nata says:

    I LOVE NABI MUHAMMAD.SWT

  28. atik says:

    love you nabi muhammad , kau suri teladan yang baik…

  29. acemat! says:

    saya sayang Nabi Muhammad S.A.W

  30. asthi says:

    pengen ngasih comment yang banyak ikh tapi takut ngbisin tempat :D

  31. asthi says:

    mudah mudahan dari ini asthi dapat mencontoh prilaku nabi amin :)

  32. asthi says:

    aku jadi tau luas deh

  33. asthi says:

    terima kasih saya jd bisa tau luas tentang nabi muhamda

  34. Ika says:

    nothing

  35. firdaus says:

    ada biodata artis lain-lain tak?????

  36. AfiqahHusnaa says:

    TerimaKasih kerana buat biodata dan cerita2 nie. Saya harap saya boleh meng quiz islam di surau nanti kerana membaca nie :D

  37. nur syairah malik says:

    happy bufday nabi ira harap satu hari nanti ira dapat caapai harapan ira ira sayang nabi

  38. amalin aisyah says:

    saya sayang dan mencintai nabi muhammad

  39. misz eyza says:

    salam maulidur rasul.. mohon pengkopian biodata nabi untuk letak kat entri eyza boleh?

  40. sayang nabi muhammad

  41. nuraisha zamri says:

    saya sayang nabi muhammad.al-amin ailah gelaran nabi muhammad

  42. nur syairah malik says:

    cyrah ad satu keinginan iaitu nak jumpa nabi cyrah bangga dengan sikap nabi cyra syng nabi cyra rindu nabi i love you nabi

  43. sharah says:

    ana uhibbu NABI MUHAMMAD SAW..

  44. miera iera says:

    i like

  45. khoi says:

    we love Muhammad SAW..

    lets follow his sunnah..

  46. raudhatul jannah says:

    Ana uhibbu Rasulullah S.A.W. ^^

  47. nurasyiqin says:

    saya rasa isteri nabi muhammad S.A.W ada sebelas

  48. syuhaida miey says:

    nak,,,sangat nk tengok rasulullah s.w.t ,nk dengar suaranya… nk ,,,sngat…

    • eqa says:

      betul3. rindu sangat. semoga kita semua berpeluang bertemu Rasulullah SAW di syurga nanti. Rajin2lah berselawat kepadanya supaya beroleh syafaat Baginda di Akhirat kelak :)

  49. syuhaida miey says:

    berapakah umur isteri nabi yg brnma aisyah ketika berkahwin dengan nabi??

  50. syamimi aqilah says:

    nabi muhammad S.A.W teladan sepanjang zaman…

  51. syazwan says:

    Nabi S.A.W adalah tokoh agama kita iaitu agama islam

  52. Ismail bin ibrahim says:

    Boleh bgtau syafiq name adik beradik seribu sebapa nabi muhammad tak

  53. Hafiz says:

    Ermmm….contoh ikutan semua…moga Allah memberi hidayah dan keberkatan walau menatap sejenak biodata Rasulullah….InsyaAllah

  54. wardahtul farhanah. says:

    saya syg nabi muhammad saw kerana beliau seorang yang baik hati walaupun sy tidak pernah nmpk.kisah-kisah nabi muhammad amat seronok dibaca oleh semua org……. drd kt baca benda-benda lebih baik kt membaca buku kisah-kisah nabi muhammad….

  55. husaini says:

    kalau tak silah isteri Rasullullah ada seorang lagi iaiti Mariah. Mariah adalah seorang hamba. wallahualam…

  56. muhammad arif says:

    saia sayang nabi muhammad , dan contohi lh sunnah nabi muhammad ,selalu lh membaca biodata nabi ..supaya ia membawa syafaat pada ari kiamat nanti .. fikir2 kn lh assalamualaikum :)

  57. AFIF says:

    Aku simpati pada kisah Nabi Muhammad sebab semua orang yg dia sayang meninggal dunia

  58. aisyah says:

    saya sayang NABI MUHAMMAD

  59. wawan says:

    i love muhammad saw

  60. Mujahidin says:

    Cinta ini tidak akan padam Wahai Kekasihku.

  61. farah nabilah says:

    yg btlnye nabi muhammad ade 12 isteri

  62. farah nabilah says:

    saya akan menjadi kan nabi muhammad sebagai idola terbaik saya insyaallah.

  63. shah says:

    i love nabi muhammad saw forever.. idola saye….

  64. fatien nabiela says:

    i love nabi muhammad saw forever.

  65. abd razak says:

    alhamdulillah dan terimakasih atas maklumat yang diberikan, semoga diberkati Allah.

  66. NUR ISLAM says:

    SAYA SAYANG KPD NABI MUHAMMAD SWT.. HOPE, DAPAT BERTEMU BAGINDA DI SANA NANTI.. RINDU KPDNYA… WAHAI NABIKU, ENGKAU UTUSAN YG TERBAIK ALLAH BERI KPD KAMI.. ENGKAU IALAH IDOLAKU..^_^..

  67. ali says:

    muhammad utusan allah

  68. layla azzwa says:

    NABI MUHAMMAD adalah idola semua umat islam..kiter patut mencontohi BAGINDA…jika anda sayang NABI MUHAMMAD,berhenti dari melakukan maksiat serta dose!!!! :-D

  69. hamba allah says:

    nabi muhammad is among the best eventhough all the people is the best. Nobody can be like him because he was the perfect person in this world.In addition , Muhammad was habibullah…i hope we as a humble person made our nabi as our inspiration in our life..insyaAllah…

  70. hamba allah says:

    bersyukurlah kita di bawah ajaran agama Islam yg dipimpin oleh rasulullah saw..sejuta rahmat dr Allah swt yg mengurniakan rezeki ke atas umatnya..jd sma2 la kita memanjatkan kesyukuran dengan melakukan perintahnya dan menghulurkan bantuan kpd yg memerlukan di samping menghargai alam dan haiwan terutama nya kucing..amin

  71. elayzz says:

    Muhammad is the best

  72. Firda says:

    tolong renew la isteri nabi tu, nombor 8 xde, xkan isteri nabi ada 10?

  73. sPoNgEbOb says:

    setahu saya ,,,dgn yakin,,,NABI MUHAMMAD mempunyai isteri sebanyak sebelas orang,,,

  74. Irfan says:

    Setahu ana isteri baginda ad 11 orang.

  75. Mohamad Zaki bin Wagiman says:

    Assalam…Nabi Muhammad s.a.w insan contoh, nabi dan rasul serta pemberi syafaat kepada sekalian manusia adalah dari kurniaan Allah s.w.t Yang Maha Esa lagi Maha Besar….

  76. rara says:

    my idola…nabi muhamaad…the best person in world…

  77. Qhuratul Nashyirah says:

    bleh larh…:]

  78. nisa says:

    sy hrap sy blh ikt tarbiyah rasullullah.. insyaallah..

  79. mimi says:

    nabi muhammad…You are the best pemimpin 4 us

  80. aira says:

    nabi muhammad..tiada y semulianye

  81. wanz says:

    nabi muhammad rasulku..mohon share ye..semoga mendapat keberkatan bersama

  82. snf says:

    Nabi Muhammad adalah manusia yg plg sempurna

  83. are-dyL says:

    s’thu sye brt baginda m’ikut tingi baginda.. bgitu lar s’blk nya..

  84. nur says:

    nabi muhammad is the best…